De wandeling naar de supermarkt of de dierenwinkel is voor veel mensen vanzelfsprekend bij het kopen van diervoeders. Natuurlijk, als "voor hamsters" op het pakket staat, wordt aangenomen dat het geschikt is voor hen. Suiker vrij? Veel beter! Snel landt de kleurrijke tas met het happy hamster-beeld voor 5,48 € per kilogram in de kar en je denkt dat je alles goed hebt gedaan. Het is soort specifiek en het maakt een gevarieerde indruk. Maar is dat echt zo?
Wat zit er zoals in, in industrieel voer?
Om u de vraag te beantwoorden, nemen we een gemeenschappelijk hamstervoedsel van een bekende voerfabrikant, die overal te koop is. De verpakking van het product is kleurrijk en vriendelijk, een actieve hamster schijnt op ons en er wordt geadverteerd met een suikervrij recept. Ook vinden we, klein ingeprent in de hoek, reclame voor glanzende vacht, hoogwaardige eiwitten, vitamines en een geurstop, waarmee de geur in het huis van de hamster op een natuurlijke manier verminderd moet worden. Wat de verpakking ons echter niet toestaat om binnen te kijken. Dat is waarom we de ingrediënten van naderbij bekijken:
"Volledig voedsel voor hamsters. Samenstelling: granen (68,9%); plantaardige bijproducten; Zaden (6,8%); Groenten (3,6%); Mineralen; Noten (1,3%); Oliën en vetten (0,35%); plantaardige eiwitextracten; Yucca Shidigera-extract. Additieven: met kleurstoffen"
Verderop vinden we een indicatie van verdere additieven:
"Vitamine A, vitamine D3, biotine, selenium, ijzer, jodium, koper, mangaan, zink, clinoptiloliet "
Om de verwarring op te lossen, "vertalen" we de ingrediënten:
Op het eerste gezicht lijkt dat nog steeds best ok, maar als je goed kijkt, is er veel verwarring. Wat voor soort graan? Welke zaden? Waarom oliën en vetten? Moeten er vitamines worden toegevoegd? Kan dat zo gezond zijn voor mijn dieren als ik niet eens weet wat er precies in zit?
Bijproducten, of zelfs het afval dat overblijft van menselijke voeding. Kruiden bijproducten kunnen bijvoorbeeld graan van lage kwaliteit, bakkerijproducten, melasse en pindaschillen zijn. Dierlijke bijproducten zijn vaak eierschalen, melkpoeder, wei, lactose, ogen, oren en staarten.
Oliën en vetten, toegevoegd om het eten smakelijker te maken voor het dier. In het algemeen betekent dit vaak dat zeer inferieure vet bronnen werden gebruikt. Deze informatie laat niet zien of het plantaardige of dierlijke vetten zijn.
Eiwitextracten zijn ook inferieure eiwitten die vaak worden gebruikt voor een goedkope toename van het eiwitgehalte.
Yucca Shidigera-extract De saponinen die erin zitten, zeggen dat ze toxines in de darm binden en een ontstekingsremmend effect hebben. Dit zou waarschijnlijk de geadverteerde "geurstop" moeten zijn omdat de saponinen ook ammoniak binden. Bovendien levert het extract veel enzymen, vitaminen en mineralen. Of dit extract van hoge kwaliteit is en zelfs een voldoende hoeveelheid van deze stoffen bevat, is twijfelachtig.
Biotine, ook wel vitamine H genoemd, een vitamine van de B-groep. Neemt belangrijke functies in het metabolisme. Zorgt voor een gezonde vacht, klauwen en tanden.
Clinoptilolite, een vulkanisch mineraal uit de groep zeolieten, treedt op o.a. als additief voor bouwmaterialen, als additief in de lichaamshuishouding, als droog middel in milieutechnologie en als ionenwisselaar. Clinoptilolite wordt onveranderd uitgescheiden en is ook bedoeld om de darm te ontgiften. Bij de mens kunnen bijwerkingen niet worden uitgesloten. Omdat knaagdieren een relatief langere darm en een lagere spijsvertering hebben, blijft het clinoptiloliet langer in hun lichaam.
Granen, groenten en zaden lezen eerst heel goed. Dus deze ingrediënten mogen niet ontbreken in een uitgebalanceerd hamsterdieet. Het is echter niet duidelijk uit de naam in welke vorm ze aanwezig zijn. Bovendien is het onherkenbaar wat het is. Groenten kunnen rijke peulvruchten of zelfs onverenigbare groenten betekenen. Maar het kunnen ook gewoon overblijfselen zijn. Ook is "zaad" een brede term. Wat is de verhouding van olie- en meelhoudende zaden? Zijn mogelijk alleen zonnebloempitten bedoeld?
Mineralen, vitamines - ze hebben allemaal goede effecten op het lichaam, maar ze kunnen ook schadelijk zijn bij overdosis. Dit zijn meestal stoffen van inferieure kwaliteit. Ze worden meestal aan het voer toegevoegd, omdat ze tijdens het productieproces b.v. door warmtebehandelingen worden de weinige van nature voorkomende mineralen en vitaminen vernietigd.
Dit product is slechts een voorbeeld. In veel andere voeding vind je ontelbare andere vreemde ingrediënten, zoals:
Natriumchloride (NaCl), of gewoon zout, dat het lichaam van water en belangrijke mineralen kan beroven. Bij knaagdieren is dit niet echt bevorderlijk.
Bakkerij-producten, of gebakken goederen die geen toegevoegde waarde hebben als gevolg van het hoge gehalte aan koolhydraten en verschillende rijsmiddelen en specerijen.
Antioxidanten of conserveermiddelen.
Ascorbinezuur of vitamine C. Aangezien sommige knaagdieren supplementen van vitamine C krijgen lijkt het goed bruikbaar in het dieet, maar toevoeging van vitamine C zijn gewoonlijk vaak te hoge dosissen, zodat het door dagelijks toegediend te krijgen in een van overdosering kan resulteren. Daarom moet vitamine C als een natuurlijk ingrediënt in vers voedsel worden gegeven.
Fructo-oligosacchariden of een mengsel van verschillende suikers die vaak wordt toegevoegd om de darmwerking te bovorderen.
Melasse, maltodextrine, dextrose, glucosesiroop, invert suiker, sucrose, lactose, maltose, moutextract, E150 (caramel), zoete weipoeder - allemaal verschillende namen voor suiker.
Suikerbietenpulp is moeilijk te verteren voor knaagdieren en kan leiden tot een opgeblazen gevoel of vergassing.
We weten wat erin zit, maar wat zijn de ingrediënten?
Na het openen van de verpakking, zien we dat de meeste ingrediënten in kleurrijke vormen zijn, ook wel extrudaten genoemd. Dit zijn zetmeelrijke, gebakken voederingrediënten. De kleur hiervan suggereert voor de klant een gevarieerd en gezond voedsel, maar in feite is het tegenovergestelde het geval. In de bloemen en ringen vindt u o.a. gehakte bijproducten, suikers in verschillende vormen, kleuren, de meeste additieven, oliën en vetten. Het daarin aanwezige zetmeel bevindt zich in een gemakkelijk verteerbare toestand, wat betekent dat het "voorverteerd" is, om zo te zeggen. Dit veroorzaakt problemen voor veel knaagdieren omdat ze zijn aangepast aan de vertering van cellulose. Het zetmeel kan echter veel sneller verteren dan cellulose en kan leiden tot gas en ernstige koliek.
Naast de extrudaten zijn er ook een groot aantal pellets in de voeding. Net als extrudaten bestaan pellets ook uit fijngemalen grondstoffen. Dit zijn meestal verschillende bijproducten, die met behulp van melasse in een cilindrische vorm worden geperst. Warmte speelt ook een rol in dit productieproces, zodat de laatste waardevolle vitaminen en mineralen hier ook worden vernietigd. Om deze reden wordt er vaak kunstmatig toegevoegde vitamines ingestopt. . Hoewel pellets en extrudaten hard lijken, verspreiden ze relatief snel wanneer ze in contact komen met speeksel, wat een groot probleem is voor de verplichte gebitsslijtage. De tanden van een knaagdier groeien voortdurend en moeten o.a. schuren door de voedselinname, anders kunnen scherpe delen op de kiezen ontstaan wat ook erg pijnlijk kan zijn. Deze leiden meestal tot een stopzetting van de voedselinname. Over het algemeen zijn extrudaten en pellets daarom meestal waardeloos, goedkoop dikmakend en verslavend.
En nu? wat betekent dat nu?
Zou u een maaltijd voor u kopen die zegt "bevat groenten en noten en kan sporen van fruit bevatten"? Zeker niet. U wilt precies weten wat er in uw eten zit. Waarom niet met je dieren? Waarom gebruikt een fabrikant collectieve voorwaarden als hij precies weet wat er in zijn voer zit? Waarom moeten vitamines en mineralen worden toegevoegd aan 'geschikt', 'kwalitatief' voedsel? Prik je je fruitsalade op met multi vitamine tabletten? Waarom zijn er geen dierlijke eiwitten aanwezig in een voeder dat geacht wordt overeen te komen met de natuurlijke voedselvoorziening? Waarom bevat een gebalanceerde voedingsmix biotine om een gezonde vacht en klauwen te garanderen? Waarom worden oliën en suikers van welke aard dan ook aan het dieet toegevoegd? En waarom is het allemaal verpakt in kleine kleurrijke verpakkingen?
Vind je het allemaal ook vreemd nu klinken?
Het alternatief: weg van industriële voeders en stap over op natuurlijke handmixen. En dat hoeft niet eens veel duurder te zijn. Goede voermixen zijn er al vanaf 4-5-6 euro per kilogram.
Dus waar moeten we op letten bij het kopen van voedsel?
Natuurlijk is het bovenstaande niet van toepassing op alle diervoederfabrikanten, maar helaas voor velen. Wanneer u voedsel koopt, moet u er daarom altijd voor zorgen dat alleen natuurlijke ingrediënten in het dieet aanwezig zijn en dat ze duidelijk worden aangegeven (niet als een verzamelnaam "groenten"). Zoals we hierboven hebben opgemerkt, is een simpele blik op het pakket meestal niet voldoende. Wanneer u voor de eerste keer een nieuw voedsel opent, moet u het van dichterbij bekijken. Ruikt het goed? Zijn alle componenten in onbewerkte vorm? Past de compositie bij jouw soort? Als je iets verder wilt gaan en de versheid van de ingrediënten wilt controleren, kun je ook een kiemtest doen. Plaats eenvoudig een deel van het voedsel op een vochtig keukenpapier of een ander geschikt substraat, plaats het bij het raam en wacht een paar dagen. Als het voedsel niet ontkiemt, is het al ouder en moet het niet noodzakelijkerwijs worden gevoerd, omdat veel waardevolle ingrediënten al verloren zijn gegaan.
Een goed uitgebalanceerde voermengeling, samen met verse en groene voedergewassen, zorgen ervoor dat uw huisdieren van nature alle macro- en micro nutriënten krijgen die ze nodig hebben. Hierdoor kunnen ze een sterk immuunsysteem opbouwen en bovendien kun je kruiden met verschillende helende krachten voeden om het herstel te bevorderen. Met een natuurlijk dieet kunnen uw dieren ook zelf selecteren op basis van hun behoeften, zodat ze precies kunnen kiezen wat ze nodig hebben. Ook is het aspect van tand afslijting niet verwaarloosbaar. Vooral zaden en wortels bevorderen de schuring van de tanden, wat nodig is bij knaagdieren.
Reactie plaatsen
Reacties